Sváteční recept na kakaový dort s broskvovým džemem, smetanovým krémem s likérem Baileys a čokoládovými hoblinkami.
Hodnocení
4.5
/ 5 (10x)
Doba přípravy
120 min
Ingredience
Těsto
Olej4 lžíce
Vejce4 ks
Cukr krystal160 g
Polohrubá mouka120 g
Holandské kakao30-50 g
Kypřicí prášek do pečiva1/2 balíčku
Podle chuti
Cukr moučka
Likér Bailey´s
Na ozdobu
Hořká čokoláda1 balíček
Podle potřeby
Tuk na vymazání
Mouka na vysypání
Krém
Smetana ke šlehání2 kelímky
Ztužovač šlehačky1 balíček
Želatina na ztužení krémů v prášku1 balíček
Náplň
Broskvový džem1 sklenice
Postup přípravy
Na piškotový korpus jsem použila recept od paní Dášeny. V receptu jsem přidala kakao a ubrala tedy trochu mouky, navíc jsem ještě přidala půl balíčku kypřicího prášku.
Žloutky oddělíme od bílků.
Bílky šleháme, a když se začne tvořit sníh, přidáme cukr a šleháme do úplného zhoustnutí.
Do pěny potom zašleháme žloutky s olejem a nakonec vmícháme opatrně mouku, prášek na pečení a kakao.
Těsto na kakaový dort Baileys nalijeme do tukem vymazané a moukou vysypané formy. Korpus upečeme v předehřáté troubě.
Zatímco se nám peče korpus, smetany ke šlehání nalijeme do hlubší mísy, přidáme cukr moučka, ztužovač šlehačky a šleháme do zhoustnutí.
Přidáme likér, nemusí být přímo Baileys, postačí kvalitní whisky cream.
Množství likéru přidáváme podle chuti a zašleháváme do smetany, dokud není směs homogenní. Krém nám tím trochu zřídne, ale zůstane nadýchaný.
Jakmile je korpus hotový, což spolehlivě zjistíme pomocí špejle, vyndáme ho z trouby a necháme vychladnout.
Korpus vyjmeme z formy, rozkrojíme na dvě tenčí vrstvy a dolní pomažeme tlustší vrstvou broskvového džemu od prostředka ke krajům.
Horní vrstvu přiklopíme zpět a pokud nám zbyl džem, můžeme pomazat i vršek, ale spíše tenčí vrstvou.
Korpus potom vrátíme do formy, abychom mohli na povrch nalít krém.
Dále si připravíme želatinu podle návodu na sáčku.
Krém smícháme s želatinou, potom ho nalijeme na korpus ve formě a dáme do chladničky.
Než nám krém úplně ztuhne, připravíme si hoblinky z hořké čokolády. Čokoláda může být i na vaření, pokud ji máte rádi. Hoblinky uděláme tak, že si vezmeme ostrý nůž a čepelí jakoby stíráme plochu povrchu tabulky směrem k sobě. Vytvořené hoblinky odkládáme do misky či na talíř. Pozor, čokoláda by měla mít pokojovou teplotu, pokud bude vychlazená, hoblinky se nám budou drolit.
Dort Baileys vyndáme z ledničky, zbytky čokolády nalámeme na menší kousky a nasypeme je na něj společně s hoblinkami. Poté dort vrátíme zpět do ledničky a necháme úplně ztuhnout - asi 1 - 2 hodiny podle nastavené teploty v ledničce.
Kakaový dort Baileys se hodí pro oslavy, pohoštění návštěvy či jen tak na nedělní odpoledne.
K přípravě doporučuji likér Printer´s cream - béžová lahev, mívají v Tescu. Dejte si pozor na levnější likéry tohoto typu, mají méně smetany = jsou jakoby "vodové" a tím pádem méně chutné, Baileys je zas dost drahé, takže tohle je ideální zlatý střed :) Hodně štěstí a dobrou chuť! :)