Výborné vánoční cukroví z ořechů s krémem, polévané čokoládou.
Hodnocení
4.7
/ 5 (56x)
Doba přípravy
120 min
Chutnalo
10x
Ingredience
Těsto
Vejce2 ks
Cukr moučka300 g
Polohrubá mouka100 g
Mleté vlašské ořechy300 g
Krém
Mléko250 ml
Vanilkový cukr1 ks
Maizena2 lžíce
Tuk (máslo)250 g
Ostatní
Čokoláda
Postup přípravy
Ze surovin zpracujeme těsto, jde to ztuha - pokud jsou ořechy málo mastné, přidáme trochu tuku.
Po odpočinutí z těsta vyválíme placku cca 0,5 cm vysokou a vykrajujeme rohlíčky s kulatými rohy.
Vykrájené rohlíčky pečeme 20 minut na 150 °C. Po upečení necháme vychladnout.
Na upečené rohlíčky nastříkáme sáčkem s ozdobnou špičkou krém (použila jsem krém smíchaný s rybízovou marmeládou - je chutnější). Dáme ztuhnout do mrazáku a potom rohlíčky krémem namočíme do čokolády.
Krém: Z 250 ml mléka a dvou vrchovatých polévkových lžic maizeny uvaříme hustou kaši, odstavíme z ohně a za občasného míchání necháme zchladnout. Máslo našleháme s 1 vanilkovým cukrem a postupně zašleháváme i vychladlou kaši z maizeny. Dosladíme podle chuti moučkovým cukrem. Přidáme rybízovou marmeládu či kakao, podle toho, jaký krém chceme mít.
maizena je kukuřičný škrob,je o hodně lepší než bramborový solamyl,kukuřičný škrob nemá žádnou chuť a vůni ,proto je lepší i do omáček, číny a všude kam dáváme škrob
Marfuška
Krém
Ještě dodatek, krém jsem dělala " Pařížský " . 250 ml mléka uvařit s 3 lžícemi polohrubé mouky - kaše se vychladí. 250 dg másla a 1 tuba Piaka, vyšlehat spolu, nepřidáváme již cukr a nakonec zašlehat kaši. Je to moc dobrý jemný krém.
Marfuška
Vynikajicí
Vaše rohlíčky jsem udělala poprvé letos na vánoce a byly vynikající. Ke komentáři přede mnou, po upečení jsou tvrdší, ale po nastříkání krému a politím čokoládou se musí dát zaležet a změknou. Kdyby byl korpus měkký hned po upečení, tak by se vám potom rozpadaly v ruce. Nadchlo mě, že se rohlíčky jednoduše vykrájí z udělaného těsta a upečou. Rychlé, s těstem se dobře pracovalo ( dala jsem jen 20 dkg ořechů, více jsem neměla a na výsledek to nemělo žádný vliv ). U jiných receptů mi přijdou korpusy příliš náročné na zpracování. Z dávky jsem měla 90 ks, ale vyfotila jsem jenom korpus, něž jsem se rozhýbala s vyfocením hotových rohlíčků tak byly v čudu. Děkuji za skvělý recept.
Kral_ja_1
Vyborny
Rohlicky jsou vyborny jak na chut, tak na pohled:-)