Kachní stehna s velmi chutně připraveným zelím. Osvědčený recept na sváteční oběd.
Hodnocení
4.5
/ 5 (4x)
Ingredience
Podle chuti
Sůl
Petrželka
Tymián
Cukr krupice
Malinový ocet
Podle potřeby
Zelí
Kachní sádlo
Ostatní
Kachní stehna2 ks
Postup přípravy
Na konfit se ideálně používají kachní stehna, protože jsou pevná, šlachovitá a při delším vaření krásně změknou.
Kachní stehna dobře osolíme hrubou solí, zasypeme lístky tymiánu a necháme v lednici hodinu odležet.
V hrnci rozpustíme kachní sádlo, mělo by ho být tolik, aby se stehna celá ponořila. S
ádlo přelijeme do pekáče, stehna opláchneme od soli, osušíme a vložíme do sádla.
Pekáč dáme do trouby nastavené na 110 °C (sádlo by mělo držet stále 70 °C) a pomalu pečeme tři hodinky.
Po vyndání z trouby bude maso křehké a bude samo odpadávat od kosti.
Rozehřejeme pánev a opatrně do ní vložíme kachní stehna kůží dolů. Necháme je orestovat, aby kůže chytla zlatavou barvu.
Mezitím v jiné pánvi rozehřejeme trošku kachního sádla z konfitu a hodíme na něj zelné listy. Osolíme, mírně pocukrujeme, zalijeme kapkou malinového octa a orestujeme. Zelí zkaramelizuje a změkne. Pak ho přendáme do misky, přisekáme trošku petržele a promícháme.
Opečená stehna servírujeme s karamelizovaným zelím.