Jemný mrkvový dort

Recept na výborný mrkvový dort. To jsem takhle jednou dostala chuť na mrkev a něco sladkého. Tak jsem upekla mrkvový dort. Chutnal všem a určitě se s vámi musím podělit o recept.


3.418x
45 min
1×

Ingredience

5 ksvejce
500 gmrkev
200 gmandle
100 gcukr krupice
130 ghladká mouka
1 lžícecitronová šťáva
1 lžícehorká voda
0.5 kspomerančová šťáva
3 lžičkykypřící prášek do pečiva

poleva

voda
cukr moučka
citronová šťáva

podle chuti

mletá skořice
pomerančová kůra

podle potřeby

tuk na vymazání
mouka na vysypání

Postup přípravy

Očištěnou mrkev nahrubo nastrouháme a mírně vymačkáme. Žloutky, polovinu dávky cukru a horkou vodu ušleháme do husté pěny. Z bílků a citronové šťávy vyšleháme tuhý sníh. Po částech do něj zašleháme zbylý cukr, sníh bude lesklý.
Prášek do pečiva prosejeme k proseté mouce a promícháme. Do žloutkové hmoty vmícháme po částech sníh, přisypeme mouku, přilijeme pomerančovou šťávu, vmícháme nastrouhanou citronovou kůru, nastrouhané mandle a mletou skořici. Lehce promícháme a nakonec vmícháme mrkev.

Do máslem vymazané a moukou vysypané formy o průměru 22 cm nalijeme těsto a vrch těsta uhladíme. Potom pečeme mrkvový dort asi 40 minut v předehřáté troubě při 180 °C.

Cukr moučka pokropíme vodou a citronovou šťávou. Utřeme hladkou bílou polevu, kterou vychladlý dort rovnoměrně potřeme. Část polevy dáme i na kraje a necháme ztuhnout.

Jemný mrkvový dort nakrájíme a podáváme jako výborný moučník ke kávě nebo čaji.


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Jemný mrkvový dort

Zpět na recept
Druh jídla
Moučníky
Národní kuchyně
Česká

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.