Jemný koláč se slaninou

Nenáročný recept na pikantní koláč se slaninou. Pro rychlejší přípravu můžeme použít koupené listové těsto.


4.04x
60 min

Postup přípravy

Do větší mísy nastrouháme nebo nařežeme na malé kousky studené máslo. Přidáme prosetou mouku, kterou propracujeme s máslem, přidáme vejce a studené mléko. Ze surovin zpracujeme rychle těsto. Z těsta vytvoříme bochník, který necháme alespoň hodinu v lednici.

Po hodině těsto vyválíme na pomoučněném kuchyňském vále na kulatý plát o průměru asi 31 - 32 cm. Těsto uložíme do pečícím papírem vyložené nebo tukem vymazané kulaté formy o průměru 28 cm. Dobře uhladíme a zbytek těsta odřízneme. Těsto jemně propícháme vidličkou. Formu vložíme zatím do lednice.

Slaninu nakrájíme na kostičky. Cibuli a pórek oloupeme a nasekáme nadrobno. Na olivovém oleji orestujeme cibuli s pórkem dozlatova a přidáme slaninu. Restujeme společně pár minut. Slaninovou směs rozdělíme rovnoměrně do formy s těstem. Vejce rozmícháme se smetanou, trochou soli, pepřem a muškátovým oříškem. Směsí stejnoměrně zalijeme slaninovou směs.

Koláč se slaninou vložíme do trouby rozehřáté na 180 °C a pečeme dozlatova asi 35 - 45 minut.

Jemný koláč se slaninou po 10 minutách odstraníme z formy, nakrájíme a můžeme podávat.
user-icon

autor null


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Jemný koláč se slaninou

Zpět na recept