Jemný houskový knedlík

Ochutnejte domácí knedlík vařený v ubrousku a určitě si ho zamilujete tak jako já!


4.513x
150 min
2×

Postup přípravy

Do mísy prosejeme mouku. Zalijeme ji mlékem, ve kterém jsme rozkvedlali žloutky se lžičkou soli. Směs mícháme tak dlouho, až nám vznikne hladké řidší těsto a začnou se v něm dělat puchýřky. Žemle nakrájíme na menší kostky, nasypeme na těsto a přelijeme vychladlým rozpuštěným máslem. Mísu přikryjeme čistou utěrkou a necháme hodinu stát.

Z bílků ušleháme tuhý sníh. Do odpočinutého těsta zamícháme žemle spolu s ušlehaným sněhem.

Připravíme si čistou utěrku nebo látkový ubrousek. Namočíme ho a důkladně vyždímáme. Těsto nalijeme na ubrousek a ten pevně zarolujeme tak, aby vznikla šiška. Na každém konci ubrousek dvakrát zavážeme. První zavázání provedeme co nejtěsněji u těsta, druhé pak asi o centimetr dále.

Knedlík vložíme do vroucí osolené vody v dostatečně velkém a hlubokém hrnci a vaříme 1 hodinu. Knedlík můžeme také provázky přivázat k měchačce položené přes hrnec, aby se samovolně neotáčel. Po půl hodině rozvážeme provázky blíže u těsta (knedlík varem nabývá) a šišku otočíme. Hotový knedlík opatrně vybalíme z ubrousku a nakrájíme na plátky.

Jemný houskový knedlík podáváme k oblíbenému masu.
user-icon

autor Gina


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Jemný houskový knedlík

Zpět na recept