Chutná a jemná rybí polévka, kterou připravíme rychle a snadno, je pohlazení po jazyku i o Vánocích.
Hodnocení
4.0
/ 5 (50x)
Doba přípravy
45 min
Chutnalo
2x
Ingredience
Ostatní
Sůl
Máslo na smažení80 g
Hladká mouka 2 lžíce
Rybí filé400 g
Mletý černý pepř
Muškátový oříšek mletý1 špetka
Máslo na jíšku50 g
Zmražená zelenina pod svíčkovou1/2 balíčku
Vegeta speciál1 lžička
Mléko nebo smetana1 hrnek
Na ozdobu
Zelená petrželka
Příloha
Houska nebo rohlík
Postup přípravy
Filé vysušíme a nakrájíme na malé kusy. Osmahneme je na másle, zalijeme vodou.
Zmraženou zeleninu nerozmrazujeme a také ji krátce osmahneme na jiné pánvi a přidáme do vody k rybě. Osolíme, opepříme, nasypeme trochu vegety a špetku muškátového mletého oříšku.
Vaříme na mírném ohni do změknutí zeleniny a ryby. Pokud máme čerstvou mrkev, petržel a celer, tak je očistíme a nakrájíme na jemné nudličky.
Z másla a mouky usmažíme světlou jíšku, zředíme ji studeným mlékem a přilijeme do vývaru z ryby a zeleniny. Promícháme a 10 minut ještě povaříme.
Rohlíky nakrájíme na malé kostičky a na pánvi je opražíme nasucho.
Každou porci polévky posypeme nasekanou zelenou petrželkou a podáváme s usmaženou žemlí. Jemnou polévku z rybího filé můžeme uvařit i na Vánoce, pokud nemáme rybu na klasický rybí vývar. Tato polévka chutná i dětem.