Vaření.czReceptyJelení guláš na červeném víně a borůvkové marmeládě s houbami

Jelení guláš na červeném víně a borůvkové marmeládě s houbami

Zvěřina je lahodné maso, které vyžaduje náležité okořenění a promaštění, abychom uvařilli ze zvěřiny skutečnou lahůdku jakou je tento guláš, který má famózní a neopakovatelnou chuť.


3.043x
120 min

Ingredience

8 stroužkůčesnek
30 gmáslo
2 kscibule
250 gžampiony
2 ksbobkový list
1 kszelená paprika
0.5 lžičkysušený tymián
1 lžícemletá sladká paprika
10 kuličekcelý černý pepř
0.5 lžičkysušený rozmarýn
1 lžičkasušená majoránka
600 gjelení plec
3 kuličkycelé nové koření
6 kuličekcelý jalovec
2 ksčerstvá feferonka
150 mlpasírovaná rajčata
2 lžícedomácí vepřové sádlo
60 gdomácí uzená slanina

podle chuti

sůl
čerstvě mletý černý pepř

podle potřeby

domácí hovězí vývar

Postup přípravy

Jelení plec odblaníme, omyjeme, osušíme a pokrájíme na velké kostky o hraně asi 5 cm. Cibuli očistíme, pokrájíme na malé kostky, očištěný česnek pokrájíme na plátky a feferonky pokrájíme na jemno. Čerstvou zelenou papriku zbavíme jádřince, žilek a semínek, omyjeme a pokrájíme na proužky. Domácí uzenou slaninu pokrájíme také na proužky. Čerstvé žampiony neloupeme, protože ve slupce je nejvíce chuti. Žampiony neomýváme pod vodou, jen očistíme vlhkým hadříčkem od nečistot. Větší žampiony překrojíme na polovinu, menší ponecháme v celku. Na jelení guláš použijeme radši malé žampiony, protože jsou mnohem chutnější. V hrnci na rozehřátém sádle orestujeme proužky uzené slaniny a cibuli za stálého míchání téměř do hněda, přidáme feferonku, celé nové a celý černý pepř, celý jalovec, rozdrcený bobkový list a plátky česneku, který necháme krátce rozvonět. Přisypeme mletou sladkou papriku a necháme ji v horkém tuku úplně rozpustit. Přidáme pasírovaná rajčata a krátce orestujeme, podlijeme malým množstvím horké vody a necháme vydusit až na tuk. Zopakujeme ještě dvakrát, čímž se cibule rozpadne, ochutí a přirozeně zahustí výslednou šťávu. V žádném případě nezahušťujeme moukou a ani ničím jiným! Do tohoto základu vložíme kostky jelení plece a zprudka opečeme z každé strany, až se na masu vytvoří tenoučká kůrka. Maso po opékání nebude vysušené, ale naopak velmi šťavnaté a správně ochucené. Podlijeme malým množstvím horkého domácího hovězího vývaru, přilijeme suché červené víno, přidáme rozmarýn a tymián. Přivedeme do varu a víno zprudka odvaříme, přikryjeme pokličkou, snížíme plamen na minimum a jelení guláš už necháme jen bublat, čas od času promícháme a podle potřeby podléváme malým množstvím horkého hovězího vývaru. Jelení guláš dusíme pomalu pod pokličkou, dokud maso nezměkne, což trvá asi 120 minut. Asi 15 minut před koncem přihodíme proužky čerstvé zelené papriky, ne dříve, má zůstat al dente. Současně na pánvi na rozpuštěném másle opékáme žampiony, dokud se z nich neodpaří všechna tekutina, žampiony se máslem obalí a získají na chuti. Opečené žampiony přidáme do hotového guláše, na závěr vmícháme borůvkovou marmeládu, spolu povaříme, ještě okořeníme majoránkou, čerstvě mletým černým pepřem, až nyní dochutíme jemně solí, neboť vývar je dost slaný. Vypneme plamen, guláš odstavíme a necháme odpočívat. Nejlepší chutná druhý den, když je odležený, i u jeleního guláše platí, že čím starší, tím lepší. Jelení guláš na červeném víně a borůvkové marmeládě s houbami můžeme ochutnat i hned po dovaření. Jelení guláš servírujeme horký s houskovým knedlíkem, například podle tohoto receptu. Měla jsem výjimečně štěstí, dostala jsem takovou krásnou jelení plec, že přímo zpívala. Jelení maso je prvotřídní delikatesa a vyplatí se pohrát si s přípravou guláše, neboť se nám odmění nezapomenutelným gurmánským zážitkem.
user-icon

autor Libchen


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Jelení guláš na červeném víně a borůvkové marmeládě s houbami

Zpět na recept
Druh jídla
Hlavní chody
Národní kuchyně
Ostatní

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena