Vaření.czReceptyJehněčí pečené v šalvěji

Jehněčí pečené v šalvěji

Dosti složitý, ale lahodný slovenský pokrm vám určitě neudělá ostudu.


4.08x
75 min

Ingredience

125 mlvoda
250 mlčervené víno
1 svazekkořenová zelenina
1.5 kgjehněčí hřbet
20 ghorké máslo

podle potřeby

sůl
pepř
olej na vymazání

na obalení

1 ksvejce
10 lístkůšalvěj
2 lžícehladká mouka
2 plátkytoastový chléb
75 gslunečnicová semínka

na ozdobu

4 lístkypetrželka
4 lístkyšalvěj

omáčka

2 lžícesolamyl
0.5 kelímkusmetana ke šlehání

příloha

300 gšalotka
800 gmladá cuketa

Postup přípravy

Maso vykostíme, zbavíme tuku a šlach. Kořenovou zeleninu oškrábeme, opláchneme a nakrájíme na kostky. Kosti se zeleninou vložíme do vymaštěného pekáče a asi 30 minut opékáme v předehřáté troubě na 225 °C. Výpek rozředíme vínem, přilijeme vodu a přecedíme. Šalvěj opláchneme, osušíme a nadrobno nasekáme. Střídku toastového chleba (bez kůrky) umeleme se slunečnicovými jádry najemno, smícháme se šalvějí a ochutíme solí i pepřem. Maso nakrájíme na filety (asi na tvar mladé cukety) a potřeme solí a pepřem. Poté maso obalíme v mouce, rozšlehaných vejcích a šalvějové "strouhance". Obaleté filety naskládáme do pekáče, přelijeme horkým máslem a pečeme asi 25 minut na 220 °C. Měkké maso vyjmeme, necháme chvilku chladnout a pak nakrájíme na plátky. Cukety očistíme a nakrájíme na podlouhlé tvary, asi o velikosti cibulek. Cibulky oloupeme a spolu s cuketovými kousky podusíme na rozpáleném oleji. Podlijeme trochou vody a 10 minut podusíme. Pak směs osolíme a opepříme. Vypečenou šťávu rozředíme trochou vody a přidáme k výpeku z kostí. Přilijeme smetanu a uvedeme do varu. Omáčku zahustíme solamylem rozmíchaným v malém množství vody a dochutíme ji solí a pepřem. Opečené plátky masa rozložíme na servírovací mísu, obložíme zeleninou a ozdobíme lístky šalvěje a petrželky. Omáčku podáváme zvlášť v omáčníku. Jako přílohu postačí vařené brambory. Jehněčí pečené v šalvěji podáváme při slavnostní příležitosti.
Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...

Poslat recept Jehněčí pečené v šalvěji

Zpět na recept
Druh jídla
Hlavní chody
Národní kuchyně
Slovenská

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2022. Všechna práva vyhrazena