Javorový sirupník á la medovník

Recept na veganskou variantu výtečného zákusku známého také jako medovník.


4.316x
120 min

Ingredience

těsto

1 lžičkaocet
250 gcukr moučka
600 ghladká mouka
1 lžícejedlá soda
3 lžícejavorový sirup
120 grostlinný tuk Alsan-bio

drobení

50 gořechy
1 lžícekakaový prášek

poleva

100 gčokoláda na vaření

krém

1 špetkajedlá soda
7 lžicjavorový sirup
800 mlkokosové mléko
1 balíčekvanilkový pudinkový prášek
500 mlsójové mléko Alpro
250 grostlinný tuk Alsan-bio

na potření

30 mlořechovice nebo rum

Postup přípravy

Nejdříve si uděláme domácí salko. Svaříme 800 ml kokosového mléka se 7 lžícemi javorového sirupu nebo asi 250 g třtinového cukru. Po 15 minutách vaření na mírném ohni přidáme větší špetku sody a pak zase na mírném ohni vaříme asi 2 hodiny. Pokud není salko stále husté, přidáme trochu cukru a vaříme do doby než zhoustne. Je třeba salko hlídat, aby se nepřipálilo.

Na těsto smícháme jedlou sodu s octem, v hrnci rozpustíme javorový sirup s tukem, cukrem a sodou s octem. Za stálého míchání vaříme na mírném ohni asi 10 minut. Potom stáhneme z ohně a přidáme prosetou mouku, vypracujeme těsto a necháme ho 1 hodinu odležet. Pokud se nám těsto nezdá, přidáme podle potřeby mouku nebo vodu. Těsto se nesmí moc trhat, jelikož se bude válet na velmi tenké plátky.

Poté z těsta uděláme váleček a rozdělíme ho na 7 dílů. Každý díl vyválíme na velikost 25 x 30 cm a po krajích trochu zarovnáme. Pokud máte někdo problém jako já, vyválet těsto do požadovaného tvaru, můžete ho po vyválení vykrojit dortovou formou.

Těsto pečeme v předehřáté troubě 5 minut při 160 °C. Po upečení plát okamžitě vyndáme z plechu. Pláty pečeme na pečícím papíru, takže si pláty takhle postupně vyskládáme a mezi jednotlivými pláty necháváme pečící papír. V žádném případě papír nevyhazovat, není téměř vůbec špinavý a může se zužitkovat znovu.

Nelekněte se při pečení toho, jak se těsto chová. Těsně po vytažení je strašně měkké (dala by se z něj udělat i roláda), ale chvíli po tom co vychladne, tak ztvrdne

Na krém uvaříme pudink podle návodu na balení, ale bez cukru a necháme jej vychladnout. Pudink potom vyšleháme společně s Alsanem a připraveným domácím salkem.

Posypku připravíme z nejmenšího upečeného plátu, který rozdrobíme s kakaem a nasekanými ořechy. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni.

Každý plát těsta během vrstvení lehce pokapeme ořechovicí nebo rumem.
Začneme jedním plátem, který potřeme krémem a takhle pokračujeme do posledního plátu. Ten poslední plát také potřeme krémem. Potíráme i ze všech stran celého zákusku, potom nahusto posypeme posypkou a polijeme rozpuštěnou čokoládou. Pozor na složení čokolády, je třeba se poohlédnout po té, která neobsahuje živočišné složky. Není třeba kupovat nic drahého, taková čokoláda se dá sehnat za pěknou cenu. Zákusek necháme 2 hodiny odležet v lednici a můžeme podávat.

Javorový sirupník á la medovník nakrájíme a podáváme jako velmi lahodný moučník ke kávě nebo čaji.


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Javorový sirupník á la medovník

Zpět na recept