Recept na jednoduché játrové knedlíčky do polévky.
Hodnocení
3.9
/ 5 (25x)
Doba přípravy
20 min
Chutnalo
7x
Ingredience
Ostatní
Česnek1 stroužek
Vejce1 ks
Hladká mouka 2 lžičky
Vepřová játra3 kostky
Dětská krupice2 lžičky
Podle chuti
Sůl
Strouhanka
Majoránka
Cibule
Mletý černý pepř
Postup přípravy
Játra pomeleme. Já si pomletá játra ukládám do nádobky na led a pak si vyklepnu tři kostičky, ze kterých připravím knedlíčky.
Česnek prolisujeme nebo nastrouháme na jemném struhadle.
Trochu cibule nakrájíme nadrobno.
Přidáme prolisovaný česnek, nakrájenou cibuli, majoránku, sůl, pepř, menší vejce, dětskou krupici, hladkou mouku a podle potřeby strouhanku, protože ta to zahustí.
Vše smícháme dohromady. Můžeme dělat kuličky, případně trháme lžičkou rovnou do polévky.
Nechci zbytečně přidávat další recept, tento plně vyhovuje. Akorát při přípravě dělám dávku z asi 3/4 kila odblaněných kuřecích jater, které rozmixuji se solí, majoránkou, dvěma vejci a pepřem. Výslednou hmotu zahustím cca 20 dg strouhanky. Pozor, hmota houstne postupně, je třeba zahusťovat opatrně, jinak je z toho strouhankový " buc " . Důležité je OCHUTNÁVAT, nehádat množství soli a koření. Na formování knedlíčků používám dvě lžíce, je to lepší jak patlat to v rukou. Vařím je ve dvou dávkách, po vložení posledního knedlíčku vždy ještě 5 minut.
Knedlíčky vyjmu do talíře, nechám okapat a trochu zchladnout, pak do plastové dózy a do mrazáku.
Servíruji si vždy do polévky, tak 2-3 kusy na jednu porci, namísto těstovin. Polévku provařím, čímž se knedlíčky rozmrazí a dovaří.
V mrazáku dlouho nevydrží, rychle se snědí... jsou jedna báseň... Za mne 5 bodů.