Nakrájíme lístky koriandru. Oškrábeme mrkev, nakrájíme na kousky. Nakrájíme celerovou nať i s listy na kousky, včetně listů.
V samostatném hrnci osmahneme cibulku nakrájenou na kostičky s olivovým olejem. Přidáme lisovaný stroužek česneku, mrkev nakrájenou na kousky a celerovou nať. Mícháme, dokud cibule nebude zlatá a zelenina zkaramelizovaná. Přidáme červenou čočkou a kroupy. Vše zalijeme 2 l vývaru a přivedeme k varu. Poté snížíme teplotu.
Jákobovu čočkovou polévku dochutíme. Přidáme 1/4 šálku čerstvého nasekaného koriandru, kmín, yzop nebo petrželku, škumpu (volitelně) a bobkový list. Hrnec přiklopíme pokličkou a pozvolna vaříme 1,5 - 2 hodiny. Mícháme každých 30 minut, vaříme, dokud polévka nebude dostatečně hustá.
Jákobova čočková polévka je dobrá posypaná nastrouhaným koriandrem. Polévku podáváme s čerstvým chlebem.