Velkou úrodu jahod můžete zpracovat do domácího sirupu. Zkuste třeba tento recept.
Hodnocení
4.5
/ 5 (93x)
Doba přípravy
90 min
Chutnalo
9x
Ingredience
Ostatní
Voda150 ml
Jahody2000 g
Cukr krupice1200-140 g
Postup přípravy
Jahody omyjeme, zbavíme "korunek" a necháme okapat. Pak je vsypeme do hrnce, přilijeme vlažnou vodu a rozmačkáme. Ve vodní lázni jahodovou šťávu za občasného míchání hodinu prohříváme. Poté šťávu vymačkáme přes plátýnko.
Odměříme šťávu, na každých 500 ml šťávy počítáme 400 g cukru. Štávu i s cukrem nalijeme do čistého hrnce a uvedeme do varu. Za občasného míchání vaříme max. 5 minut. Delší var vede k želírování.
Připravený jahodový sirup nalijeme do nahřátých sklenic, zazátkujeme a vychladlé sklenice uskladníme.
Sirup vydrží asi 6 měsíců, ale nikoli u nás. Kyselina citronová ani želírovací prostředky nejsou potřeba.
Základní poměr surovin
1 l vylisované šťávy z ovoce:1 l vody:0,9 kg cukru krupice
Šťávu získáme vylisováním přes ruční strojek na bobuloviny (vypadá podobně jako ruční mlýnek na maso). Šťávu + vodu + cukr přivedeme k varu (a posbíráme povrchovou pěnu). Ihned lejeme do sklenic (např. od kečupu), přidáme špetku kyseliny citrónové a zavíčkujeme. V zavařovacím hrnci sterilizujeme na 80 stupňů po dobu 20-ti minut.
alena
Komentář k receptu Jahodový sirup
ahoj, ze dvou kg jsem měla podle tohoto receptttu 1,5l štávy a 2,2 l sirupu. Přidala jsem citron, má to pak lepší chut
Madelén
Jahodový sirup
Dobrý den.
Prosím, nerozumím množství cukru v receptu: 1200 - 140 g ? cukr krupice. Není to překlep?
Děkuji za odpověď
Eva
Komentář k receptu Jahodový sirup
Dobrý den.Chtěla bych poradit mám 20litrů šťávy jak s to ho udělat sirup a mam ho nějak zavařit.Díky za rady
Věra Pastuszková
Štáva
40 let vařím šťávy takto 2kg ovoce,1,5 l vody 5dkg kyseliny citronové, ovoce promačkat,naložit do hrnce(lahve)na 24h potom zcedit a kolik váží šťáva dávat cukru.Zamíchat, přivedu těsně k varu seberu pěnu a do dobře vymytých sklenic(horkou vodou) Sklenice od kořalek Skleněné od kečupu (velký uzávěr dobře vymytý) a uzavřu Vydrží rok v panelákovém sklepě. Konkrétně jahody a podobně na jemné sítko do toho gázu sběračkou naleji gázu vezmu udělám pytlík vymačkám šťávu ne do sucha, zbytek vysypu nebo lžíci vyberua pokud je zanesená gáza normálně podkkohoutkem vyperu a používám znova. můžete vyzkoušet