Mouku smíchanou se solí a cukrem propracujeme s máslem, vejcem a vodou v hladké těsto, které necháme aspoň hodinu v lednici.
Pak z těsta vyválíme podle tvaru a velikosti formy plát o síle asi 4 mm. Plát vložíme do formy (včetně postranních stěn) a těsto na několika místech lehce propíchneme vidličkou. Těsto uložené ve formě ještě necháme asi půl hodiny v lednici.
Oloupaná jablka nakrájíme na plátky a pak je poklademe hezky na těsto, posypeme skořicovým cukrem a dáme péci do středně vyhřáté trouby na 20 minut.
Mezitím si vyšleháme vajíčka s cukrem, mlékem a smetanou. Vznikne přeliv, kterým rozpečený koláč zalijeme a pečeme ještě dalších 20 minut.
Jablkový koláč se smetanovým přelivem se podává vlažný, ale stejně chutná i studený.