Než začneme zadělávat na koláč, dáme do vody konzervu se salkem. Vaříme 2 hodiny. Jablka zbavíme slupek a vykrojíme jádřinec. Postupně v mixéru jablka nastrouháme.
Těsto připravíme tak, že žloutky vyšleháme s cukrem a horkou vodou do pěny. Ručně přimícháme mouku s práškem do pečiva a nakonec pěnu z bílků.
Dortovou formu vyložíme pečícím papírem. Na dno formy dáme nastrouhaná jablka, posypeme vanilkovým a skořicovým cukrem. Těsto vlijeme na jablka a dáme péct. Pečeme v předehřáté troubě 40 minut při 175 °C.
Po upečení vyklopíme jablkový koláč se salkem tak, aby jablka byla nahoře a těsto dole. Vychladlé salko natřeme na povrch koláče a necháme ztuhnout.