Vynikající marmeláda na moučník k nedělní kávičce.
Hodnocení
4.8
/ 5 (20x)
Doba přípravy
35 min
Chutnalo
3x
Ingredience
Ostatní
Cukr krupice900 g
Badyán2 ks
Ostružiny600 g
Citronová šťáva3 lžíce
Pomerančová šťáva2 lžíce
Jablko 1000 g
Postup přípravy
Jablka oloupeme, rozkrojíme, zbavíme jadřinců, nakrájíme na kostičky a dáme do hrnce (1000 g čisté váhy).
Zalijeme vodou smíchanou s citronovou šťávou, jen aby byla jablka ponořená, uvedeme do varu a 10 minut provaříme.
Pak rozvařená jablka propasírujeme přes síto.
Polovinu ostružin dáme do hrnce, vařečkou pomačkáme, 5 minut provaříme a také propasírujeme.
Ostružinové i jablečné pyré smícháme, přidáme do gázy zabalený badyán, uvedeme do varu a 5 minut provaříme. Pak přidáme zbylé ostružiny, 200 g cukru, uvedeme do varu a opět 5 minut provaříme.
Pak přidáme zbylý cukr a pomerančovou šťávu a vaříme do zhoustnutí asi 45 minut.
Horkou jablečno-ostružinovou marmeládou (badyán vyndáme) plníme čisté nahřáté sklenice, zavíčkujeme a na 5 minut otočíme nahoru dnem.
Ostružinovou marmeládu s jablky dělám už léta, a myslím, že postup mám jednodušší. Jablka, nejlépe ne příliš zralé " padanky " - dobře želírují - nakrájím na čtvrtiny, vykrájím " bubáky " , pohmožděniny a případné stopy po červíkách, důkladně propláchnu a zaliji vodou, rozvařím a ještě horkou kaši nechám prokapat přes gázu (nejlépe přes noc). Druhý den prolisuji lisem na ovoce ostružiny, spojím s vykapanou šťávou z jablek, pokud je jablek výrazně méně než ostružin nebo byla jablka už zralá, přimíchám dle množství šťávy Gelfix klasik (na 1 litr dávám 1 balíček a postupuji podle návodu), když bez Gelfixu, tak jen převařím a vsypu cukr (1 kg cukru na 1 litr ovocné šťávy), znovu převařím a liji do skleniček, nakonec ještě 10 minut zavařím ve vroucí vodě.