Irský chléb jsem připravila ze špaldové mouky a jogurtu, místo kvásku se přidává soda bicarbona. Irský chléb má křupavou moučnou kůrku, je nadýchaný, měkký a vláčný i druhý den. Těsto se jen zlehka promíchá vidličkou, celá příprava je velmi rychlá.
O špaldové mouce jsem už vícekrát psala, jaké má vynikající vlastnosti - obsahuje množství vitamínů, minerálů, aminokyselin a má nízký glykemický index a pozitivně ovlivňuje imunitní systém. Navíc je špaldová mouka lehce stravitelná a má úžasnou chuť.
Mouka je mimořádně vhodná z dietetických důvodů pro lidí s diabetem nebo trávícími těžkostmi. Tento chléb neobsahuje droždí, tedy nenadýmá, dále obsahuje kyselý mléčný produkt - jogurt a můžou ho konzumovat i ti, kteří z jakýchkoliv důvodů nesmí mléko.
Chléb je po staletí základem lidského jídelníčku, pro mnohé je nepostradatelnou součástí každodenního života dodnes. Od starověkých civilizací se jeho podoby proměňovaly, ale jeho význam zůstává. Vydejte se na cestu s chlebem, otestujte své znalosti a zjistěte, co všechno o něm víte!

Autor:Libchen
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena