Očištěnou a umytou husu zevnitř i zvenku osolíme. Vnitřek opepříme, posypeme majoránkou, bazalkou a dobromyslí. Dovnitř vložíme trochu česneku, cibuli a na čtvrtky nakrájenou kdouli (nebo hrušku) a petrželku.
Husu vložíme do pekáče, podlijeme vodou a obložíme na kousky nakrájenou zeleninou. Za stálého podlévání pečeme asi 3 hodiny.
Mezitím si připravíme švestky. Sušené švestky ocukrujeme, okyselíme citronovou šťávou, okořeníme skořicí a hřebíčkem a zalijeme červeným vínem. Švestky přiklopíme poklicí a dusíme 15 - 20 minut. Totéž lze i s čerstvými švestkami, kterých ale použijeme 2 kg.
Dočervena upečenou husu rozdělíme na porce, přelijeme šťávou a podáváme se švestkami dušenými na víně. Jako příloha jsou výborné obrácené brambory. Viz recept Kachna s obrácenými brambory.