Hřebíčková vepřová pečeně

Vynikající i když časově náročnější recept na pečenou vepřovou pečeni s jablečnou omáčkou.


3.074x
0

Postup přípravy

Troubu předehřejeme na 125 až 150 °C. Pečeni očistíme, omyjeme, osušíme a zabalíme ji do plátků slaniny. Pečeni vložíme do pekáčku a lehce podlijeme vodou a velmi pomalu pečeme. Teplota masa by neměla přesáhnout 80 °C, takže pokud máme teploměr, můžeme jej použít. Maso pečeme asi hodinu a půl (kolik kilo, tolik hodin) a podléváme horkou vodou. Vypečenou šťávu budeme potřebovat. Respektive, budeme jí potřebovat hodně.

Zatím si oloupeme a očistíme jablka a nastrouháme je nahrubo. Do kastrůlku dáme jablka, trochu vody, citronovou šťávu, hřebíček, pepř a dusíme doměkka. Vydusíme z nich šťávu a necháme sladkou kořeněnou omáčku. Pokud chceme omáčku hladkou, vytáhneme hřebíčky a omáčku rozmixujeme. Smícháme si křemžskou a dijonskou hořčici. Cukr smícháme se strouhankou.

Předpečenou vepřovou pečeni vyndáme a necháme ji trochu vychladnout. Pak z ní odstraníme slaninu, potřeme ji směsí hořčice a posypeme sladkou strouhankou. Nakonec do masa ozdobně napícháme hřebíčky. Hřebíčkovou vepřovou pečeni uložíme zpátky do pekáčku. Šťávu (přebytečný tuk můžeme odstranit) smícháme s jablečnou omáčkou, promícháme a směsí podlijeme vepřovou pečeni. Pár kousků hřebíčku můžeme přidat i do výpeku. Troubu rozehřejeme na 250 °C a vložíme pekáček s pečení.

Hřebíčkovou vepřovou pečeni jen 20 - 30 minut zapékáme dozlatova. Doba záleží na výhřevnosti trouby. Vypečenou šťávu slijeme, zahustíme solamylem a povaříme.

Hřebíčkovou vepřovou pečeni nakrájíme na porce. Podáváme ji bramborovou kaší, knedlíky nebo jen brambory. Pečeni přeléváme omáčkou.


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Hřebíčková vepřová pečeně

Zpět na recept