Recept na jemnou polévku z hrášku a plnotučné brynzy.
Hodnocení
5.0
/ 5 (1x)
Doba přípravy
20 min
Ingredience
Ostatní
Česnek2-3 stroužky
Máslo2-3 lžíce
Brambory2 ks
Cibule1 ks
Brynza125 g
Bobkový list2 lístky
Zeleninový vývar1 l
Hrášek mražený300 g
Sušené lahůdkové droždí3 lžíce
Podle chuti
Sůl
Mletý barevný pepř
Postup přípravy
Velkou cibuli oloupeme a nakrájíme nahrubo.
Středně velké brambory oloupeme a nakrájíme na menší kostky.
Větší stroužky česneku oloupeme a nakrájíme na kousky.
V hrnci rozehřejeme máslo, vsypeme cibuli a orestujeme. Poté přidáme brambory, opět orestujeme a přidáme rozvonět česnek.
Vše osolíme, zalijeme vodou (lépe však zeleninovým vývarem), přidáme bobkový list a přivedeme k varu. Vaříme asi 10 minut a až v tuto chvíli vsypeme mražený hrášek, který nepotřebuje žádné dlouhé vaření. Povaříme 3 - 4 minuty a odstavíme.
Z hráškové polévky vyjmeme bobkové listy a vše ostatní rozmixujeme do hladké konzistence.
Do trochu vychladlé polévky zašleháme i plnotučnou brynzu a podle potřeby dochutíme - solí, pepřem a sušeným lahůdkovým droždím, které kupuji ve zdravé výživě. Dodá polévce skvělou chuť.
Hráškovou krémovou polévku podáváme s krutonky či opečenými toasty.