Hrášková finská polévka

Polévka ze žlutého a zeleného hrášku, zjemněná smetanou a slavnostní korunku jí dodává uzený losos.


2.91055x
75 min

Ingredience

2 kscibule
500 ghrách
2 lzeleninový vývar
200 mlsmetana ke šlehání
150 gzelený hrášek
150 guzený losos

podle chuti

cukr
sůl
majoránka
mletý pepř
nať jarní cibulky

podle potřeby

olej

Postup přípravy

Cibuli nakrájenou na kostičky osmahneme na oleji. Přilijeme vývar, přidáme žlutý oloupaný hrách a posekanou majoránku, může být i sušená. Vaříme na mírném ohni asi 50 minut.

Plátky lososa nakrájíme na proužky.

Z polévkového základu vyjmeme vařený hrách, 2 lžíce dáme stranou a zbytek rozmixujeme. Přilijeme 150 ml šlehačky a dochutíme solí, pepřem a trochou cukru. Směs vrátíme do polévky společně se zeleným hráškem a ještě chvíli povaříme.

Do hotové polévky vložíme proužky lososa a zbylý hrách, můžeme doplnit ještě na kolečka nakrájenou jarní cibulkou, ale nemusí být. Zbytek šlehačky ušleháme, každou porci kopečkem šlehačky ozdobíme a posypeme majoránkou.

Foto: Shutterstock.com
user-icon

autor 100


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Hrášková finská polévka

Zpět na recept
Druh jídla
Polévky
Národní kuchyně
Finská
K příležitosti
Vánoční recepty

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.