Hovězí po starofrancouzsku

Dobrota, kterou jsem odkoukal od své babičky. Recept vyžaduje více času, ale opravdu stojí za to.


3.612x
60 min

Postup přípravy

Vaření rozložíme do dvou částí. Nejdříve si připravíme marinádu. Svaříme vodu s octem, bobkovým listem, solí a novým kořením. Octu dáme podle chuti. Můžeme přidat i lžíci zavařovací směsi Deko. Svařenou marinádu necháme vychladnout.

Cibuli oloupeme. Hovězí zadní podle potřeby očistíme a spolu s cibulí nakrájíme na kostky. Ty vložíme do marinády, promícháme a dáme i s kastrolem do lednice. Maso necháme 24 hodin uležet, přičemž jej občas promícháme.

Druhý den vyjmeme z nálevu samostatně maso i cibuli. Marinádu dáme vařit. Svaříme ji asi na poloviční množství.

Slaninu nakrájíme na kostičky a na troše tuku orestujeme. Slaniny můžeme dát klidně více. Pak přidáme maso a společně je opékáme, až maso pustí šťávu. Potom hovězí lehce podlijeme a dusíme. Za občasného podlévání maso dusíme doměkka. Když hovězí změkne, přidáme cibuli.

Hovězí po starofrancouzsku doděláme společně s cibulí, která by se neměla příliš rozvařit. Nakonec směs zalijeme smetanou a už jen krátce prohřejeme. Podle potřeby hovězí lehce zahustíme lžící mouky rozmíchané v trošce smetany a trošce teplé omáčky z hrnce. Už jen krátce povaříme, dochutíme solí, případně trochou octa a cukru.

Hovězí po starofrancouzsku podáváme s přílohou podle chuti. Hodí se bramborový knedlík nebo vařené i pečené brambory. Naopak se nehodí rýže.
user-icon

autor Toolak


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Hovězí po starofrancouzsku

Zpět na recept