S přípravou začneme alespoň dvě hodiny před samotným vařením. Nejprve hovězí zadní maso nakrájíme na nudličky asi 1 cm silné. Dbáme na to, abychom maso krájeli napříč vláknem.
Nakrájené maso naskládáme do porcelánové mísy, přidáme sůl, pepř, bobkový list, tymián a jalovec. Kdo má rád česnek, může použít i česnek. Zalijeme 2 dcl červeného vína, dvěma lžícemi olivového oleje a necháme dvě hodiny marinovat (můžeme i déle), než maso natáhne do sebe víno. Kdo nemá rád bobulky jalovce či listy vavřínu v omáčce, může použít od začátku na marinádu mletou směs koření, například směs Sv. Hubert, která obsahuje pepř, bobkový list, tymián a jalovec.
Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Slaninu nakrájíme na kostičky. Jakmile máme maso připravené, rozpálíme v hrnci sádlo a dáme na něj opéci slaninu. Když je slanina zlatavá, přidáme nakrájenou cibuli a osmažíme ji do sklovata. Potom přidáme maso i s marinádou a orestujeme.
Až nám maso pustí šťávu, přilijeme vývar nebo vodu a vaříme na mírném plameni, dokud maso nezměkne, asi 60 minut. Přibližně 20 minut před koncem vaření přidáme smetanu a jednu nebo dvě polévkovou lžíce hladké mouky. Když je pak maso měkké, ještě ochutnáme a dochutíme omáčku například zbytkem vína. Popřípadě dosladíme omáčku trochou cukru moučka, pokud bylo víno kyselé. Fajnšmekři mohou nakonec přidat čerstvý tymián či jiné bylinky.
Hovězí paní Fořtové podáváme s přílohou podle chuti, zejména se hodí knedlík. Jídlo můžeme podle chuti zpestřit brusinkami.