Hrstku sušených hříbků předem namočíme do studené vody. Cibule oloupeme a nakrájíme na kostičky. Žampiony očistíme a nakrájíme na plátky, pokud jsou velké, tak je ještě překrojíme. Mrkev oloupeme a nakrájíme na nudličky. Brambory oškrábeme a nakrájíme na kostičky. Česnek oloupeme a prolisujeme. Petrželku či pažitku nasekáme nadrobno.
Cibuli osolíme, okmínujeme a osmažíme na oleji. K cibuli přimícháme mrkev a jakmile pustí barvu, přidáme žampiony. Osmažíme, přidáme brambory, bobkový list a namočené hříbky i s nálevem. Nakonec zalijeme vodou a vaříme asi 15 minut.
Hladkou mouku rozmícháme ve studeném mléku a vmícháme do polévky. Za stálého míchání povaříme a nakonec si postupně po jednom rozklepneme do naběračky s jednou lžící octa vejce a opatrně pomalu ho vylijeme do rozmíchané polévky do středu víru. Použijeme jedno vejce na osobu. Nakonec do houbové polévky přidáme prolisovaný česnek a nasekanou pažitku nebo petrželku. Kdo má rád, může si podle chuti vmíchat i zakysanou smetanu.
Houbová polévka se ztraceným vejcem je sytá a s chlebem ji můžeme použít jako hlavní chod. Pokud máme více strávníků, doporučuji ztracená vejce uvařit zvlášť.