Recept na kynuté tvarohové buchty pohádkové chuti.
Hodnocení
4.8
/ 5 (110x)
Doba přípravy
90 min
Chutnalo
12x
Ingredience
Těsto
Sůl1/2 lžičky
Máslo50 g
Žloutek1 ks
Mléko3 dl
Cukr krupice4 lžíce
Kvasnice1/2 kostky
Vanilkový cukr1/2 balíčku
Polohrubá mouka500 g
Citronová šťáva1 lžička
Náplň
Vejce1 ks
Žloutek1 ks
Bílek1 ks
Tvaroh500 g
Vanilkový pudinkový prášek3 lžičky
Na potření
Máslo
Podle chuti
Cukr moučka
Postup přípravy
Do třetiny vlažného mléka s trochou cukru a mouky přidáme kvasnice a na teplém místě necháme vzejít kvásek.
Do mísy dáme všechny ostatní suroviny, polohrubou mouku, cukr, vanilkový cukr, citronovou šťávu, žloutek, sůl, přidáme kvásek, rozpuštěné máslo, vlažné mléko a dobře propracujeme.
Těsto poprášíme trochou mouky, přikryjeme utěrkou a dáme cca na 45 minut na teplé místo vykynout.
Na náplň smícháme tvaroh s cukrem podle chuti, pudinkovým práškem a žloutkem promícháme a opatrně přidáváme tuhý sníh z bílku.
Dobře vykynuté těsto rozdělíme na stejně velké kousky podle toho, jak chceme mít velké buchty, cca 18 - 20 kousků. Každý kousek roztáhneme prsty, naplníme tvarohem a těsto uzavřeme.
Pokládáme do máslem vymazaného plechu spojem dolů a každou buchtu potíráme máslem kolem dokola, aby se k sobě nepřilepily. Nakonec všechny buchty potřeme i z vrchní strany.
Pečeme v předehřáté troubě na 170 °C asi 5 minut a potom teplotu snížíme na 160 °C. Pokud nám buchty z vrchní strany příliš hnědnou, můžeme je přikrýt alobalem.
Pečeme cca 30 - 35 minut. Hotové Honzovy buchty z ranečku vyklopíme a pocukrujeme.