Vejce vaříme 6 až 7 minut ve vodě. Listy salátu jednotlivě opereme a necháme dobře okapat. Poté otrháme ručně na malé kousky. Z citronu vymačkáme šťávu.
Vejce ponoříme na chvilku do studené vody a oloupeme. Žampiony očistíme, omyjeme a nakrájíme na tenké plátky. Ihned je zakapeme citrónovou šťávou, aby nezhnědly. Šunku pokrájíme na tenké proužky a smícháme s listy salátu, vejci a žampiony.
Slaninu - lepší je trochu prorostlejší - nakrájíme na kostičky. Na pánvi rozehřejeme olej a slaninu na něm opečeme. Cibuli oloupeme, jemně pokrájíme a spolu se slaninou podusíme. Přilijeme ocet a vývar, opepříme a promícháme.
Připravenou zálivkou přelijeme nachystaný hlávkový salát se žampiony a podáváme.