Do velkého hrnce si nachystáme osolenou vodu a dáme vařit.
Nachystáme si mísu (hrnec), do kterého dáme tavený sýr, nejlepší je Apetito.
Mezitím si očistíme cibulku a nakrájíme najemno. Dále si na kostičky nakrájíme salám, můžeme použít vysočinu, herkules nebo něco podobného typu, nakrájíme také slaninu. Každé zvlášť nebo dohromady osmažíme. Já to dělám zvlášť, protože pak se zachovávají vůně a chutě u každého tak specifické.
Brambory si očistíme a nastrouháme. Přidáme do nich polohrubou mouku, avšak velice záleží na typu brambor a jejich vodnatosti. Těsto by mělo být tak trochu lepkavé. Pokud to přeženeme s moukou, můžeme dolít trochu vody, ale pak už halušky nemusí chutnat tak bramborově.
Do vroucí vody pak pasírujeme přes haluškové síto těsto. Halušky vaříme tak zhruba 5 minut, dokud nevyplavou na hladinu.
Hotové halušky scedíme a přidáme k tavenému sýru, přidáme opečenou cibulku, slaninku a salám. Vše promícháme a můžeme konzumovat. Doporučuju přidat třeba i kousek nivy.
Halušky také můžeme připravovat s uzeným a kyselým zelím, brynzou, apod.