Jehněčí a kuřecí maso omyjeme, osušíme a rozkrájíme na 2 cm silné plátky. Cibuli nakrájíme nadrobno, petrželku nasekáme na jemno a česnek prolisujeme.
Smícháme všechny přísady marinády - olivový olej, oregano, nakrájenou cibuli, nasekanou petrželku, prolisovaný česnek, mletý římský kmín, mletý černý pepř a citronovou šťávu. Do zapékací misky položíme plátky masa, zalijeme marinádou a nejméně na 4 hodiny odložíme do chladničky.
Marinované maso vyjmeme, osolíme a grilujeme z obou stran, přitom po obrácení znovu potřeme marinádou a rozkrájíme na špalíčky.
Chleby pita potřeme olejem a zlehka ogrilujeme. V misce smícháme okurku nastrouhanou nahrubo, bílý jogurt, ocet, sůl a pepř. Ochuceným jogurtem potřeme opečené pita chleby, poskládáme na ně maso, rajčata a cibuli. Pokapeme chilli omáčkou a srolujeme.
Gyros v pita chlebu ihned podáváme například se zeleninovým salátem.