Vaření.czReceptyGuláš z jelení kližky na víně a pravých hřibech

Guláš z jelení kližky na víně a pravých hřibech

Guláš z jelena je nejlepší z jelení kližky a po odležení chutná výtečně. Recept na osvědčený pokrm z jeleního masa a pravých hřibů dubových.


2.714x
90 min

Ingredience

3 kscibule
2 ksbobkový list
1 lžícemletá sladká paprika
2 lžícevepřové sádlo
10 kuličekcelý černý pepř
3 kuličkycelé nové koření
6 kuličekcelý jalovec
0.25 lžičkychilli vločky
1 hrstsušené dubové hřiby
300 mlsuché červené víno Merlot
600 gjelení kližka

podle chuti

sůl

Postup přípravy

Jelení kližku omyjeme, osušíme a nakrájíme na větší kostky o hraně cca 4 x 4 cm. Sušené pravé hřiby dubové namočíme na 30 minut do teplé vody. V hrnci na rozpuštěném sádle orestujeme na jemno pokrájenou cibuli téměř do hněda spolu s celým jalovcem, černým pepřem, novým kořením a chilli vločkami. Přisypeme mletou sladkou papriku a za usilovného míchání necháme papriku v horkém tuku úplně rozpustit, přilijeme malé množství horké vody a necháme vyvařit až na tuk. Opakujeme, dokud se cibule nerozvaří. Do tohoto základu vložíme jelení kližku a zprudka opečeme z každé strany, potom podlijeme horkou vodou do výšky masa, přidáme hřiby i s vodou z namočení hub, osolíme až nyní a přihodíme bobkové listy. Přivedeme k varu, přikryjeme poličkou, snížíme plamen na střední a pomalu dusíme, dokud maso nezměkne, což trvá v závislosti od věku jelena asi 90 až 120 minut. Občas guláš promícháme a podle potřeby podlijeme malým množstvím horké vody, aby se nepřerušil var. Od poloviny varu podléváme kvalitním suchým červeným vínem, použila jsem Merlot, jelení guláš si takové víno zaslouží. Guláš z jelení kližky na červeném víně a na pravých hřibech dubových servírujeme horký s houskovým knedlíkem. Guláš nejlépe chutná následující den, když se rozleží a propojí všechny chutě. Jde o velmi chutný, jemně pikantní jelení guláš, který nádherně voní po hřibech, červeném víně a použitém divokém koření. Jelení guláš má přirozeně hustou šťávu z jelení kližky z rozpuštěného klihu a rozvařené cibule.
user-icon

autor Libchen

Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...

Poslat recept Guláš z jelení kližky na víně a pravých hřibech

Zpět na recept
Druh jídla
Hlavní chody
Národní kuchyně
Ostatní

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2022. Všechna práva vyhrazena