Voňavé a křehké maso z makrely lze připravit na grilu zahradním i doma v horkovzdušné troubě s grilem.
Hodnocení
4.5
/ 5 (27x)
Doba přípravy
35 min
Ingredience
Podle potřeby
Olej
Sůl
Mletý černý pepř
Ostatní
Citron1 ks
Menší makrela4-5 ks
Postup přípravy
Očištěné makrely opláchneme, hlavy, ocas a ploutve odkrojíme. Místo 4 menších makrel můžeme připravit 2 větší makrely. Ty ale ještě rozkrojíme na půlky. Ryby pokapeme vymačkanou šťávou z jednoho citronu a necháme alespoň půl hodiny uležet v chladu.
Odleželou makrelu osušíme, potřeme olejem, osolíme a opepříme. Narovnáme na grilovací rošt a na rozehřátém grilu grilujeme asi 5 minut (podle velikosti ryby) z každé strany. Během grilování potíráme olejem.
Grilovanou makrelu podáváme nejlépe s upečenými brambory, dochutíme tatarskou omáčkou a obložíme čerstvou zeleninou.
Makrely na grilu dělám často, jedl jsem je z grilu i v Chorvatsku - byly úžasné - ale nikdy jsem nepoužil olej, ani Chorvati ne, makrela je sama dost tučná. Mám pocit, že zejména olivový olej je in mode, ale jen u lidí, kteří chtějí být in a u novinářů, kteří asi mockrát makrelu negrilovali. Stačí jí dát na půlky zprudka kůží dolu, ona tuk pustí, a když jí pak obrátíte, nasaje jeho vůni i zbytek ryby, bomba i bez oleje.
bubunka
To je zajimavy argument, ktery mi ovsem prijde alibisticky. Rybi tkan (maso) je stavbou velmi podobne ostatnim zivym tkanim jinych organismu jako je treba vepr nebo kure. Zcela zjevne se jedna o maso. OVsme chapu ze se snazite aplikovat interpretacni metody tak aby jste si zaroven obhajila vegetarianstvi a prirozenou touhu po "mase". Kazdopadne chvalim recept.. za 5*
Luca
to je asi omyl ne? od kdy je makrela vegetarianska?