Recept se dá připravovat také v uzavřené pánvi. Šunka rychleji vyvine požadované aroma a roztaví sýr tak, že vznikne vynikající omáčka. Ušetříte i energii.
Hodnocení
3.8
/ 5 (5x)
Doba přípravy
35 min
Ingredience
Ostatní
Česnek1 stroužek
Olej1 lžička
Sůl3 lžíce
Šunka200 g
Smetana1/3 l
Rajče500 g
Ementál60 g
Špagety400 g
Podle chuti
Majoránka
Bílý pepř
Postup přípravy
Do 3 l osolené vody přidáme olej, přivedeme k varu a vložíme špagety. Jakmile se ohnou, ponoříme je. Počkáme, až voda začne znovu vařit, snížíme teplotu a 10 minut vaříme mírným varem. V sítu propláchneme a necháme okapat.
Rajčata očistíme, klínovitě nařízneme a odstraníme část, kde byl přirostlý stonek. Rajčata spaříme, opláchneme studenou vodou, oloupeme a nakrájíme na čtvrtky.
Šunku nakrájíme na nudličky, česnek oloupeme a utřeme se špetkou soli. Smetanu dáme do pánve, přidáme česnek a koření. Necháme přejít varem, vmícháme uvařené špagety a krátce prohřejeme.
Poklademe rajčaty, šunkou, strouhaným ementálem a krátce zapečeme, dokud se sýr neroztaví. Jako příloha se ke gratinovaným špagetám s rajčaty hodí sázená vejce posypaná jemně nakrájenou pažitkou a hlávkový salát.