Africké jídlo v českých podmínkách. Naučil se ho můj otec na kolejích od zahraničního studenta z Afriky.
Hodnocení
4.0
/ 5 (24x)
Doba přípravy
75 min
Chutnalo
3x
Ingredience
Omáčka
Česnek
Olej
Vývar500 ml
Paprika
Cibule
Tymián
Pivo200 ml
Bazalka
Chilli
Bobkový list
Mletá sladká paprika
Skopové maso500 g
Mrkev (menší)
Hladká mouka
Podle chuti
Sůl
Příloha
Voda1 l
Dětská krupička300 g
Postup přípravy
Do vařící vody po troše vsypáváme dětskou krupičku a mícháme, aby se nedělaly hrudky. Hmota musí být hodně hustá, aby v ní stála vařečka.
Vaříme asi 5 minut a poté necháme trochu zchladnout.
Zeleninu podle potřeby očistíme. Na oleji dozlatova osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli, na kostičky nakrájené maso, zasypeme červenou paprikou, přidáme další koření a sůl dle chuti.
Přilijeme vývar s pivem, zbytek zeleniny a bobkový list.
Vaříme, dokud není maso měkké (cca 40 minut), záleží na druhu masa. Je-li třeba, zahustíme hladkou moukou.
Nakonec prolisujeme česnek, množství záleží na každém, neměl by přebít chuť dalších surovin. Omáčka by měla být ostrá a lehce nahořklá.
Lžící namočenou ve studené vodě vykrajujeme kousky fufu kaše a poléváme omáčkou se skopovým.
Poznámka: Originální suroviny jsou u nás špatně k dostání, maniok do fufu (místo něj krupička), kozí maso (skopové nebo jakékoliv jiné) a další. Také jsem nikdy nepoužívala nějaké přesné dávkování, ani černoši to tak prý nedělají. Takže fufu se skopovým nebo jiným masem chutná pokaždé trochu jinak, ale dobře.
Můj manžel je nigerijec, takže tohle jídlo bylo jedno z prvních afrických, co jsem se učila. V případě, že se rozhodnete tohle jídlo dělat, připravte se ale na to, že nebude vypadat třikrát vábně. Vlastně správně fufu, které se jí rukama, musí mít takovou slizovou konzistenci, takže když omáčku fufu naberete plackou, kterou si v ruce uhnětete z krupičky, musí se ona omáčka táhnout za rukou . Pokud to děláte z kvalitních surovin, chuťově to není špatné, ale většina afričanů to miluje s tak obrovským množstvím chilli, že normálnímu evropanovi by shořela pusa. Když jsem byla poprvé na návštěvě v manželově bytě, uvařil nám právě fufu. Bylo tak ostré, že mi otekly rty a romantika byla v háji :-) Jinak kromě skopového je také běžné kozí, hovězí i rybí maso.