Francouzský cibulový koláč se slaninou

Tento recept uvítáte k dobrému vínu.


4.639x
60 min
4×

Ingredience

těsto

1 lžičkacukr
1 lžíceolej
1 lžícesůl
15 gmáslo
20 gkvasnice
250 ghladká mouka
1 dlteplá voda

na potření

1 plátekčesnek
1 špetkasůl
1 špetkamletý pepř
2 kelímkycreme fraiche (zakysaná smetana)

směs

1 hrstanglická slanina
3 ksstřední cibule

Postup přípravy

Těsto: Do teplé vody rozdrobíme droždí, přidáme malou lžičku cukru a vše zamícháme, aby nám vzešel kvásek. Odvážíme si hladkou mouku, do které přidáme zarovnanou polévkovou lžíci soli, lžíci oleje a máslo. Přidáme vykynutý kvásek a uhněteme těsto. Necháme 45 minut kynout.

Na potření:
Creme fraiche (zakysanou smetanu, nejlépe 15% tuku) osolíme, opepříme a přidáme trochu česneku, ale ne moc, aby nepřebil všechny chutě. Stačí poprášit sušeným česnekem. Promícháme a máme připravený základ.

Zatímco nám těsto kyne, opečeme si na pánvi trochu anglické slaniny. Není třeba přidávat tuk. Nakrájíme si tři střední cibule na kolečka a přidáme je smažit ke slanině. Cibule nesmí zhnědnout! Potřebujeme jen, aby trochu změkla.

Až nám těsto vykyne, rozválíme ho do tvaru kruhu. Rozválené těsto dáme na pečící papír a potřeme připraveným základem. Na základ poklademe osmaženou anglickou slaninu s cibulí a dáme do trouby.

Trouba musí být předem rozehřátá na maximum. V mojí elektrické troubě koláč peču na 250 °C. Peče se zprudka, aby těsto nebylo vysušené. Doba pečení je asi 10 - 15 minut. Hotový koláč poznáme tak, že ho nadzvedneme nožem a zespodu uvidíme hnědá kolečka na těstě.

Francouzský cibulový koláč se slaninou podáváme k vínu.
user-icon

autor Martina


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Francouzský cibulový koláč se slaninou

Zpět na recept