Do mísy dáme změklé čerstvé máslo a cukr moučka a spolu vymícháme do pěny. K máslové pěně přidáme vejce a na hrotu nože sodu bicarbonu, která koláč krásně nakypří, přidáme ještě mletou skořici, mleté vlašské ořechy a pořádně spolu vymícháme. Přidáme hladkou mouku a rychlými pohyby zpracujeme na poloměkké těsto, které rukama rovnoměrně roztlačíme na plech vystlaný pečícím papírem o rozměrech 22 x 33 cm tak, že po obvodě bude asi 1,5 cm vysoký okraj z těsta. Připravené těsto odložíme do chladničky, až připravíme ostatní suroviny.
Do mísy dáme vejce, cukr, mletou skořici, vanilkový cukr a vymícháme do pěny, přilijeme studené mléko a promícháme, až je hotová zálivka. Jablka omyjeme, osušíme, rozčtvrtíme, zbavíme stopky a jádřince, slupku ponecháme a jablka pokrájíme na plátky. Je vhodné vybrat pevnější a kyselejší zelená jablka.
Vybereme těsto z chladničky, na povrch hustě rozložíme plátky jablek, zalijeme připravenou zálivkou a povrch ještě hustě a rovnoměrně posypeme mletými vlašskými ořechy. Koláč vložíme péct do trouby vyhřáté na 170 °C a pečeme asi 25 - 30 minut, dokud zálivka neztuhne, jablka změknou a koláč bude upečený pěkně do zlatohněda.
Upečený finský jablečný koláč vybereme, necháme zchladnout na mřížce. Když koláč přiměřeně vychladne, pokrájíme ho ostrým nožem na porce a posypeme cukrem moučka. Výborně chutná ke kávě i k horkému čaji. Koláč se může konzumovat za studena, ale nejlépe chutná vlažný. Je nádherně dráždivě voňavý po skořici, oříšcích a jablkách a má vynikající plnou a sytou chuť. Tento koláč je charakteristickým oblíbeným dezertem finské a skandinávské kuchyně.