Fazole přebereme, propláchneme a den předem namočíme do studené vody. Druhý den je ve stejné vodě uvaříme do poloměkka. Zeleninu očistíme. Česnek prolisujeme, pórek nakrájíme na kolečka, mrkev na nudličky, okurku na kolečka a žampiony na plátky. Cibuli nasekáme.
Na rozehřátém oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme prolisovaný česnek, pórek, přikryjeme a několik minut dusíme. Potom přidáme mrkev, okurku, žampiony a scezené okapané fazole. Podlijeme vínem, 2 dl vývaru z fazolí, opepříme, osolíme a přidáme šťávu z 1/2 citronu. Fazolovou směs přikryjeme a při mírné teplotě dusíme 40 minut doměkka.
V zeleninovém vývaru rozšleháme vejce, smetanu, sůl a nasekaný kopr. Do vymaštěné zapékací mísy rozložíme fazolovou směs, zalijeme vejci a ve vyhřáté troubě zapečeme.
Fazole zapékané se zeleninou podáváme pokapané šťávou z druhé půlky citronu a s míchaným zeleninovým salátem.