Den předem nakrájíme libový bůček nebo plecko na kostky, rozčtvrtíme velkou cibuli, nakrájíme ji na proužky a promícháme s masem a lžící oleje. Ochutíme kmínem, paprikou, pepřem, čubricou a grilovacím česnekovým kořením. Řádně promícháme a necháme v chladničce uležet přes noc.Také si namočíme přes noc velké fazole.
Druhý den dáme vařit fazole v téže vodě, ve které se namáčely. Velké oloupané cibule rozčtvrtíme a nakrájíme na nudličky, dáme zpěnit na 2 lžíce oleje. Přidáme na nudličky (jako sirky) nakrájenou kořenovou zeleninu (nebo hrubě nastrouháme) a orestujeme ji. Pak vmícháme naložené maso, sůl a dusíme doměkka. Podle potřeby podlijeme hrnkem horké vody. Přidáme dvě kostky masoxu a velký ostrý kečup. Přivedeme k varu, vmícháme měkkou uvařenou fazoli i s vodou, ve které se vařila. Fazolajdu od matikářky na závěr zahustíme zlatavou zásmažkou připravenou ze 2 lžic oleje a 2 lžic hladké mouky. Fazolajdu provaříme a případně dosolíme podle chuti.
Fazolajdu od matikářky podáváme s chlebem a posypané čerstvě nasekanou hladkou petrželkou.