Zeleninu očistíme. Cibuli nakrájíme na kostičky, mrkev na kolečka a celer s dýní na kostičky.
V pánvi rozehřejeme olivový olej, přisypeme kvalitní rýži, cibuli a chvíli za stálého míchání restujeme. Postupně přidáváme mrkev, dýni a celer. Vše restujeme, až zrnka rýže začnou bělat. Pak přidáme rybu - může to být i pokrájené mražené rybí filé. Každou ingredienci necháme orestovat a teprve poté po částech podléváme zprvu vínem, pak horkým vývarem - může být i zeleninový z kostky, ale vyvarujeme se glutamátových bujónů.
Stáhneme plamen, dosolíme a přikryjeme. Pokud se tekutina zcela odpaří, pak je dýňové rizoto hotové. Přidáme máslo, nadrobno nasekanou hladkolistou petrželku a vypnuté rizoto ještě necháme dojít.
Dýňové rizoto s rybou na talíři sypeme nastrouhaným parmezánem a podáváme na oběd či večeři.