Zajímavý recept na dýňové noky se smetanovou omáčkou s tempehem, špenátem a vlašskými ořechy.
těsto | |
---|---|
500 g | dýně Hokaido |
480 g | hladká mouka |
3 lžičky | sůl |
2 lžičky | sušené lahůdkové droždí |
1 špetka | muškátový oříšek mletý |
omáčka | |
3 stroužky | prolisovaný česnek |
2 lžíce | olivový olej |
250 g | čerstvý listový špenát |
250 ml | rostlinná smetana |
1 hrnek | domácí zeleninový vývar |
1 lžička | pepř a sůl |
1 balení | tempeh |
na ozdobu | |
2 hrstě | vlašské ořechy sekané |
Dýni očistíme, vydlabeme a nakrájíme na kostičky. Vložíme do hrnce s osolenou vodou a vaříme doměkka. Poté slijeme vodu a tyčovým mixérem rozmixujeme na pyré. Do vychladlého pyré přidáme lahůdkové droždí, špetku muskátového oříšku a osolíme. Postupně přidáváme hladkou mouku a uhněteme pružné těsto. Vyválíme úzký váleček, který pak krájíme nožem na jednotlivé noky. V ruce tyto noky vyválíme do oválků a můžeme ještě vidličkou udělat vroubky.
Připravené noky vložíme do vroucí osolené vody, hned promícháme a vaříme, dokud nevyplavou na povrch. Poté ještě povaříme.
Než se uvaří noky, tak si připravíme omáčku. Na pánvi rozpálíme olej a orestujeme prolisovaný česnek, poté přidáme uzený tempeh nakrájený na kostičky a opečeme ze všech stran. Poté zalijeme rostlinnou smetanou, přidáme hrnek zeleninového vývaru a vaříme do zredukování omáčky. Přidáme lžičku lahůdkového droždí, osolíme, opepříme a přidáme čerstvý špenát. Omáčku už stáhneme a nevaříme.
Na pánvi opečeme bez oleje zhruba 2 hrsti nasekaných vlašských ořechů.
Hotové noky promícháme v připravené omáčce. Dýňové noky s tempehem a špenátem při podávání posypeme ještě vlašskými ořechy.
Zdravý oběd snadno a rychle: Batátové noky se špenátem krok za krokem
Vyzkoušejte recept na domácí batátové noky s parmazánem se špenátem. Jsou skvělé!
Vaření z dýně nekončí polévkou: Zkuste dýňové noky, kompot, karbanátky i dýňovou buchtu
Dýně máslová, velkoplodá Goliáš, Chioggia, špagetová, ale hlavně jedna z nejoblíbenějších - dýně Hokkaido. Zelenina, která je velmi tvárná a dá se jen s trochou fantazie připravit na spoustu způsobů. Dýni lze zapékat, použít jako přílohu, tvořit z ní výborné noky, jemnou a nadýchanou buchtu, zavařit ji či použít klasicky - k přípravě krémové podzimní polévky. Výběr receptů, které rozhodně nezklamou.
autor Jitka Langeová
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena