Snadný recept na dýňovou polévku pochází z Borovan.
Hodnocení
4.4
/ 5 (21x)
Doba přípravy
20 min
Chutnalo
2x
Ingredience
Podle chuti
Česnek
Sůl
Bylinky
Mletý černý pepř
Ostatní
Brambory3 ks
Cibule1 ks
Celer2 plátky
Mrkev1 ks
Vývar z kostky1 ks
Smetana na vaření1 kelímek
Dýně Hokaido400 g
Postup přípravy
Mrkev, kousek celeru (podle chuti - asi jako mrkve), 3 brambory a cibuli nakrájíme na menší kostky.
Dýni hokaido rozkrojíme a vydlabeme semínka. Na jednu polévku pro 4 osoby použijeme asi půl dýně (asi 400 g). Omytou dýni nakrájíme na malé kostky.
Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, mrkev, celer a brambory, potom přidáme nakrájenou dýni.
Zalijeme horkou vodou (asi 1 l), přihodíme zeleninový vývar v kostce, osolíme, opepříme a povaříme 10-15 minut.
Když je vše měkké, rozmixujeme tyčovým mixerem na hustotu pyré. Přidáme bylinky (majoránka, provensálské koření apod.) a polévku naředíme smetanou nebo mlékem.
Nakonec polévku dochutíme a případně doředíme.
Do polévky Hokaido můžeme ještě přidat česnek. Dýňovou polévku hokaido ihned po dovaření podáváme na stůl k jídlu.