Vaření.czReceptyDušené vepřové plecko se zeleninou

Dušené vepřové plecko se zeleninou

Můj vlastní recept na chutné a šťavnaté vepřové plecko dušené se zeleninou.


3.236x
60 min
1×

Ingredience

omáčka

3 stroužkyčesnek
1 lžičkasůl
1 kscibule
50 gceler
50 gpetržel
1 lžičkacukr krystal
2 lžíceslunečnicový olej
1 lhorká voda
100 gmražený hrášek
200 gčerstvé žampiony
1 lžícemletá sladká paprika
0.5 lžičkyčerstvě mletý černý pepř
500 gvepřové plecko bez kosti
200 mldomácí rajčatová šťáva
100 gčerstvá mrkev

příloha

1 lžičkasůl
2 lžíceslunečnicový olej
625 mlvroucí voda
250 mldlouhozrnná rýže

na ozdobu

6 snítekpetrželová nať

Postup přípravy

Vepřové plecko omyjeme, osušíme a pokrájíme na kostky o hraně 3 cm. Očištěnou cibuli pokrájíme na kostky a česnek na kolečka. Kořenovou zeleninu očistíme, mrkev a petržel pokrájíme na kolečka a celer na malé kostky. Čerstvé žampiony očistíme a nakrájíme na plátky. Mražený hrášek zalijeme studenou vodou a necháme ve vodě rozmrazit. V hrnci na rozehřátém oleji orestujeme cibuli do zesklovatění, posypeme mletou sladkou paprikou, za stálého míchání necháme úplně rozpustit, zalijeme malým množstvím horké vody a vydusíme na tuk. Cílem je, aby se cibule rozpadla a přirozeně zahustila výslednou šťávu, omáčka se nezahušťuje moukou. Přidáme domácí rajčatovou šťávu, orestujeme i s lžičkou cukru krystal na vyrovnání kyselosti rajčatové šťávy a přidáme kostky vepřového plecka, které v tomto základě opékáme za soustavného míchání. Když se nám maso pěkně opeče z každé strany a vytvoří se na povrchu chutná kůrčička a maso uvnitř zůstane krásně šťavnaté. Když se maso opeče, osolíme a okořeníme čerstvě mletým černým pepřem, přidáme plátky česneku, podlijeme horkou vodou do výšky masa a dusíme přikryté pokličkou na mírném ohni, až je maso téměř měkké. Občas podlijeme podle potřeby malým množstvím horké vody. Asi 15 minut před koncem přidáme pokrájenou zeleninu, 5 minut před koncem přidáme k masu plátky žampionů a rozmrazený hrášek, dodusíme doměkka. Když se nám vaří maso, na oleji orestujeme v hrnci omytou a odkapanou rýži, zalijeme jeden a půl násobným množstvím vroucí vody, osolíme, přikryjeme pokličkou a na nejnižším plameni dusíme 15 minut. Potom vypneme plamen a ještě 15 minut necháme rýži pod pokličkou dojít doměkka. Dušené vepřové plecko se zeleninou podáváme horké s dušenou rýží, kterou ozdobíme petrželovou natí. Vhodnou přílohou jsou i vařené těstoviny, bramborová kaše či vařené brambory. Jedná se o velmi chutný pokrm se šťavnatými měkkými kostkami vepřového plecka, které se přímo rozplývají na jazyku a jsou jen mírně kořeněné. Šťáva je rosolovitá a přirozeně hustá z rozpadlé cibule jako při guláši, přitom netřeba omáčku zahušťovat moukou. Recept je velmi variabilní, můžeme použít různou zeleninu v přiměřeném množství podle vlastní chuti.
user-icon

autor Libchen

Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...

Poslat recept Dušené vepřové plecko se zeleninou

Zpět na recept
Druh jídla
Hlavní chody
Národní kuchyně
Ostatní

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena