Dušené vepřové plátky v mrkvi

Recept na dušené vepřové plátky z krkovice s dušenou mrkví v krémové omáčce, pokrm připravíme bez použití mouky. Hlavní chod, který nejlépe chutná s bramborovou kaší.


5.01x
90 min

Ingredience

0.5 lžičkycukr
1 kscibule
3-4 lžícesádlo
450 gmrkev
1 špetkamuškátový květ
0.5 lžičkycitronová šťáva
4 plátkyvepřová krkovice s kostí á 150g

podle chuti

sůl
mletý černý pepř

podle potřeby

vývar

na ozdobu

pažitka

Postup přípravy

Plátky z vepřové krkovice s kostí očistíme, zlehka naklepeme, osolíme a opepříme. Velkou cibuli oloupeme a nasekáme nahrubo. Očištěnou mrkev oškrabeme a 1,5 kusu nastrouháme na jemném struhadle. Zbývající mrkev nakrájíme zešikma, asi na 2 cm silné špalíky.

V kastrolu na sádle opečeme plátky masa z obou stran dozlatova a vyjmeme je na talíř. K výpeku přidáme podle potřeby sádlo a cibuli, kterou necháme zavadnout a poté přidáme nastrouhanou mrkev, 1/4 lžičky cukru a sůl. Vše restujeme za stálého míchání, dokud mrkev s cibulí nezískají zlatohnědou barvu. To trvá přibližně 10 minut. Pak přilijeme asi 100 ml vývaru a vše rozmixujeme dohladka.

K takto vzniklému základu vrátíme opečené maso, vše podlijeme a promícháme s horkým vývarem nebo vodou tak, aby bylo maso téměř ponořené. Pak přidáme kmín, zakryjeme poklicí a necháme velmi zvolna dusit přibližně 20 minut do poloměkka. Potom přidáme do kastrolu zbývající nakrájemnou mrkev, dochutíme citronovou šťávou, solí, případně trochou čerstvě mletého pepře a špetkou muškátového květu. Vše opět zakryjeme a dusíme, dokud nebude maso i mrkev měkké.

Dušené vepřové plátky z krkovice rozdělíme na porce, obložíme dušenou mrkví s omáčkou a podáváme s bramborovou kaší. Pokrm podáváme jako hlavní chod a zdobíme nasekanými bylinkami.


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Dušené vepřové plátky v mrkvi

Zpět na recept
Druh jídla
Hlavní chody
Národní kuchyně
Česká

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.