Kuře očistíme od přebytečného tuku a omyjeme. Cibuli, mrkev a petržel oloupeme. Kuře vložíme do hrnce přidáme zeleninu a nové koření, černý pepř, sůl a svazek čerstvého tymiánu. Přilijeme vodu a víno tak, aby hladina tekutin sahala do tří čtvrtin kuřete. Hrnec zakryjeme a kuře zvolna dusíme doměkka.
Dušené kuře vyjmeme a vývar přecedíme. Slaninu nakrájíme na malé kostičky a necháme vyškvařit. K výpeku přidáme máslo a mouku a za stálého míchání připravíme světlou jíšku. Vše postupně naředíme vývarem a zvolna vaříme asi 20 minut. Mezitím kuře zbavíme kůže, obereme a maso natrháme po vláknech na proužky.
Uvařenou omáčku ochutíme solí, pepřem a tymiánem. Přilijeme smetanu, krátce necháme přejít varem a vložíme maso. Omáčku podle potřeby okyselíme limetkovou šťávou.
Dušené kuřecí maso s krémovou tymiánovou omáčkou podáváme s rýží.