Typická maďarská rybí gulášová polévka (není to jenom polévka).
Hodnocení
4.6
/ 5 (61x)
Doba přípravy
75 min
Chutnalo
1x
Ingredience
Ostatní
Sůl2 dkg
Kapr1 kg
Kapie3 ks
Cibule15 dkg
Bílá paprika5 dkg
Celestýnské nudle2 kopečky
Postup přípravy
Kapra očistíme, hlavu a ocasní ploutev uřízneme, tělo naporcujeme, hrotem nože vydloubneme "hořký zub".
Cibuli nakrájíme na drobno a dáme vařit do 3 litrů vody s spolu s kaprem.
Až začne vařit vložíme sůl a polovinu papriky s malými třešňovými papričkami.
Po půlhodinovém vaření vložíme druhou polovinu paprik a necháme ještě 5 min vařit.
Do talíře vložíme jednu-dvě porce kapra a zalijeme vývarem tak, aby část masa vyčnívala z vývaru. Lze doplnit jednou porcí celestýských nudlí. Na porci kapra dáme lžíci zakysané smetany. Přílohu může tvořit bílý chleba (veka).
Tuto polévku si dávám vždy u Balatónu a musím říct,že je to opravdu velká dobrota.
Tomáš
pri Dunaji..
Existuje niekoľko variant halászlé, všetky sú dobré, pričom každá chutí inak. Keďže recept je uvedený ako Dunai halázslé najautentickejčí je z rýb z Dunaja, majú svojskú chuť, takú jemne bahnitú čo ale môže mnohým prekážať. S kamarátmi robievame halászlé na posedeniach priamo pri Dunaji z rýb z Dunaja ale rozhodne najlepší je z hláv a chvostov. Okrem vnútorností je konzumovateľná prakticky celá ryba takže rozhodne odporúčam vývar z celej ryby ale konzumovať mäso len z tela. A nezabudnite, že halászlé musí byť aspoň trochu pikantná!
scorpion.petr
Re: Jak se dostal k té krásně červené barvě?
Máte pravdu, ta paprika bílá je překlep. Nevšiml jsem si toho. Napíšu do redakční radu a požádám o opravu.
Hasan