Kořenovou zeleninu očistíme, může být ale i kousek pórku, květák, kapusta apod. Cibuli oloupeme a nasekáme na kostičky.
Do kastrolku rozdrobíme na máslo droždí, přidáme nasekanou cibuli a smažíme. Nejdříve se droždí rozpustí v šedavou mazlavou tekutinu, pak se připéká a voní po mase. V tuto chvíli, později by se už droždí připalovalo, zaprášíme droždí moukou, osmahneme, zalijeme vodou, našleháme a 20 minut povaříme. Pak přidáme očištěnou, na úhledné kousky nakrájenou zeleninu a vaříme už jen tak dlouho, až změkne. Podle chuti osolíme a nakonec přidáme nasekanou petrželku.
Obměny drožďové polévky: Můžeme také vynechat mouku a do polévky zavařit 40 g ovesných vloček, které předem na pánvi v troubě nasucho opražíme.
Do polévky můžeme nakonec také našlehat čerstvý žloutek.