Vaření.czReceptyDrobenkový švestkový koláč

Drobenkový švestkový koláč

Vynikající koláč plný švestek, rozinek a oříšků.


4.114x
60 min
3×

Ingredience

těsto

210 gmáslo
3 ksžloutek
300 ghladká mouka
210 gtřtinový cukr

náplň

4-5 lžicrozinky
450 gšvestky
70 gvlašské ořechy
2 špetkymleté nové koření
javorový sirup

podle potřeby

tuk na vymazání
mouka na vysypání

na ozdobu

3 lžícetřtinový cukr

Postup přípravy

Máslo nakrájíme na kousky a necháme změknout. Švestky omyjeme, rozpůlíme, vyjmeme pecky a půlky ještě rozpůlíme. Rozinky spaříme a necháme okapat. Ořechy nasekáme. Mouku s cukrem, máslem a žloutky vypracujeme v drobenkové těsto. Zabalíme jej fólie a dáme asi na 30 minut do chladničky. Těsto je na formu o průměru 26 cm. Pak si předehřejeme troubu na 200 - 210 °C. Těsto vyjmeme, vtlačíme do vymazané a vysypané formy, abychom měli trochu vyšší okraje (asi jen 1 cm), do těsta jemně ozdobně vtlačíme čtvrtky švestek. Koláč zaprášíme novým kořením, posypeme oříšky, rozinkami, cukrem a zakápneme sirupem. Drobenkový švestkový koláč vložíme do trouby a pečeme asi 15 - 20 minut nebo až kraje zezlátnou. Důležité je koláč vytáhnout včas, protože ovoce pak pustí šťávu a koláč už nejde pořádně dopéct. V tom případě vezmeme trochu vody, rozmícháme v něm solamyl, vlijeme do koláče a krátce zapečeme, až se solamyl rozpeče. Upečený drobenkový švestkový koláč necháme trochu vychladit, pokapeme rozehřátým medem a můžeme podávat.
user-icon

autor Vilienka

Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...

Poslat recept Drobenkový švestkový koláč

Zpět na recept
Druh jídla
Moučníky
Národní kuchyně
Česká

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2022. Všechna práva vyhrazena