Dort s máslovou nádivkou

Výborný dort, který je díky máslové nádivce krásně jemný.


0.00x
160 min

Postup přípravy

Do mísy rozklepneme vejce, kolik bylo vajec, tolik dáme lžic cukru krupice a vše kvedláme cca 45 minut metlou. Kolik bylo vajec, tolik dáme lžic mouky, ale o 1 méně, přidáme 1/2 prášku do pečiva a 1-1,5 lžíce kakaa a vše jemně zamícháme.

Tuhým tukem vymažeme formu (nebo použijeme pečící papír) a předehřejeme troubu na 150 °C na obě plotny, směs vlijeme do formy a dáme péct na 30 minut na 180 °C. Po vytažení z trouby formu přikryjeme na 5 - 10 minut utěrkou, korpus vyklepneme a necháme vychladit. 

Dále připravíme bešamel. Do malého kastrůlku nalijeme cca 3 - 4 dl mléka a dáme vařit, postupně vmícháváme mouku až do zhoustnutí, necháme ustát a přes noc dáme do lednice.

Dalším krokem je příprava nádivky. Smícháme máslo, mletý cukr a vanilkový cukr, pomocí mixeru mícháme až do kompletního rozpuštění cukru. Poté přidáme 1 vejce, asi 3 panáky rumu a bešamel (podle požadované jemnosti) a vše zamixujeme.

Kompletace dortu: Korpus vodorovně rozkrojíme, do hrnečku dáme panáka rumu a panáka vody a obě poloviny korpusu lžičkou poléváme. Pak OBĚ poloviny korpusu pomažeme nádivkou a slepíme, dále pomažeme i vrch a boky korpusu. Na sporáku rozpustíme 1/2 čokolády na vaření, 1/4 tuhého tuku (Iva, Omega) a dort polijeme.

Celý dort s máslovou nádivkou dáme do lednice ztuhnout a pak už jen krájíme.
user-icon

autor Lukáš


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Dort s máslovou nádivkou

Zpět na recept