Jestli máte rádi čokoládu, tak zkuste recept na tento dort.
Hodnocení
4.7
/ 5 (21x)
Doba přípravy
45 min
Ingredience
Těsto
Cukr200 g
Olej250 ml
Sůl1/2 lžičky
Vejce4 ks
Kakao2 lžíce
Mléko2 lžíce
Čokoláda175 g
Vanilkový cukr1 balíček
Polohrubá mouka250 g
Kypřicí prášek3 lžičky
Vlašské ořechy sekané175 g
Krém
Zakysaná smetana200 g
Bílá čokoláda200 g
Na ozdobu
Tmavá čokoládová poleva1 balíček
Postup přípravy
Krém připravíme den předem tak, že čokoládu nalámeme na kousky a dáme do hrnce. Přidáme zakysanou smetanu a ve vodní lázni rozmícháme vše dohladka. Hmotu dáme přes noc vychladit do ledničky.
Na přípravu těsta prosejeme do mísy mouku, vrchovaté lžíce kakaa a kypřící prášek. Přidáme cukr, vanilkový cukr, sůl a promícháme.
Do promíchané směsi přidáme vejce, mléko, olej.
Těsto šleháme elektrickým ručním šlehačem nejprve na nejnižším stupni a poté na nejvyšším stupni asi 2 minuty.
Stěrkou nebo lžící vmícháme nasekané ořechy a čokoládu.
Těsto vylijeme do dortové formy o průměru 26 cm, jejíž dno jsme nepatrně vymazali - vymazávám i strany, a pokryli papírem na pečení. Těsto uhladíme a dáme péct asi na 55 - 60 minut - elektrická trouba 180°C (předehřátá), horkovzdušná trouba 160 °C (předehřátá), plynová trouba stupeň 2 - 3 (předehřátá).
Upečený korpus necháme asi 10 minut zchladnout ve formě, pomocí nože odstraníme okraj formy, stáhneme papír na pečení a korpus necháme zcela vychladnout.
Korpus položíme na podnos. Vychladlý krém vyšleháme elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni do krémové konzistence.
Dort krémem potřeme a odložíme do chladu.
Polevu rozpustíme ve vodní lázni, ustřihneme malý růžek a ozdobíme podle vlastní představivosti. Dort Brownies necháme v chladu ztuhnout a můžeme začít slavit.