Česká varianta receptu na pařížský šlehačkový dort s vaječným likérem.
Hodnocení
5.0
/ 5 (3x)
Doba přípravy
60 min
Chutnalo
1x
Ingredience
Těsto
Vejce4-6 ks
Kakao2 lžičky
Cukr krupice120 g
Hladká mouka 120 g
Kypřicí prášek do pečiva1 lžička
Krém
Máslo250 g
Mléko500 ml
Cukr krupice2 lžíce
Vaječný koňak0.1 l
Vanilkový pudinkový prášek1 balíček
Na potření
Čokoláda na vaření1 balíček
Smetana ke šlehání200 ml
Podle potřeby
Tuk na vymazání
Mouka na vysypání
Postup přípravy
Na piškot si připravíme 6 vajec a rozdělíme je na bílky a žloutky. K bílkům přisypeme cukr a necháme ho chvilku rozpustit. Bílky vyšleháme a žloutky šleháme s postupným přiléváním oleje. Pokud žloutky nevyběhnou, nic se neděje, jenom je potřeba, aby olej byl dobře vmíchaný do žloutků.
Postupně vmícháme žloutky do bílků a přidáme hladkou mouku, do které jsme přidali kakao. Za každou lžíci kakaa odebereme lžíci mouky. Těsto vylijeme do tukem vymazané a moukou vysypané dortové formy, ale dá se i na plech, což je rychlejší.
Na krém našleháme máslo do světlé pěny. Je potřeba, aby bylo dobře našleháno, tzn. musí dělat špičky. Postupně přidáváme po lžících hotový zchladlý vanilkový pudink. A na závěr postupně přidáme vaječný koňak. Je dobré, když všechny ingredience mají stejnou teplotu. Našlehaný krém dáme vychladit do lednice.
Pařížskou šlehačku na potření připravíme rozpuštěním čokolády na vaření nad párou a až čokoláda mírně vychladne, smícháme ji se šlehačkou z kelímku (musí být alespoň 30%). Krém necháme zchladnout a poté vyšleháme.
Korpus na dort po vychladnutí nařežeme na 3 pláty a poté naplníme krémem. Celý dort obalíme v pařížské šlehačce a můžeme dozdobit podle fantazie, nemusí se ale zdobit vůbec. Dort a la Paris podáváme jako delikátní zákusek k různým slavnostním příležitostem.