4 stroužky | česnek | |
2-3 lžíce | sádlo | |
1 ks | bobkový list | |
4 ks | velká cibule | |
80 g | anglická slanina | |
800 g | vepřová plec | |
400-500 ml | světlé pivo | |
2 lžíce | rajský protlak | |
1 špetka | mleté nové koření | |
1 lžíce | mletá sladká paprika | |
2-3 ks | sušená chilli paprička | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
mletý černý pepř | ||
podle potřeby | ||
zeleninový vývar |
Vepřovou plec očistíme a nakrájíme větší kostky. Oloupanou cibuli a česnek nasekáme nahrubo. Prorostlou anglickou slaninu nakrájíme na kostičky. V hrnci na sádle zprudka opečeme ze všech stran kostky masa, měly by být dohněda. Pak maso vyjmeme a na výpeku orestujeme cibuli s česnekem a slaninou dozlatova. K tomuto základu vmícháme sladkou papriku, kterou necháme krátce zpěnit, poté přidáme rajčatový protlak. Vše krátce orestujeme, vrátíme opečené maso, přidáme chilli papričky, sůl, pepř, bobkový list, mleté nové koření a vše zalijeme pivem. Maso na mírné teplotě zvolna dusíme doměkka. Podle potřeby můžeme domácí pikantní guláš podlévat vývarem. Domácí pikantní guláš na pivu podáváme s houskovým knedlíkem nebo pečivem.
Nejlepší recepty na domácí knedlíky: K pečené huse, bůčku i ke guláši
Jsou pokrmy, které si bez knedlíku neumíme představit. Ale jak udělat opravdu dobrý houskový knedlík? Nebo máte raději vídeňský, karlovarský či bramborový? Na vydařené domácí knedlíky potřebujete ten správný recept, vybrali jsme pro vás ty s nejlepším hodnocením.
Správný výběr masa, dlouhé smažení cibule a voňavá paprika. Snad u žádného jiného pokrmu se nedá tolik experimentovat jako právě u guláše. Odvaha kombinovat se vyplatí, kromě masa a papriky můžeme přidat řadu dalších surovin.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena