Nejlépe chutná šunka domácí. Recept na vlastnoručně udělanou vepřovou šunku s česnekovou příchutí.
Hodnocení
4.6
/ 5 (5x)
Doba přípravy
150 min
Ingredience
Ostatní
Vepřová plec1 kg
Česnek3 stroužky
Voda1 dl
Cukr moučka4 lžičky
Kuchyňská sůl 18 g
Řeznická nakládací sůl4 g
Postup přípravy
Zhruba 2/3 masa nakrájíme na menší kousky asi 2 x 2 cm. Zbytek masa pomeleme v mlýnku, nebo rozsekáme v mixéru.
Připravíme roztok soli, řeznické nakládací solicí směsi, cukru a jednoho dl vody.
Obě masa smícháme a přidáme solný roztok. Masovou směs velmi důkladně promícháme v kuchyňském robotu s hnětacími háky. Nejméně 10 minut, případně 20 minut ručně.
Do směsi přidáme tři prolisované stroužky česneku.
Směs na domácí vepřovou šunku dáme do mikrotenového sáčku a pořádně napěchujeme do šunkovaru. Směs naplníme asi jeden centimetr pod horní okraj.
Šunkovar uzavřeme a dáme do lednice na 24 hodin odležet.
Při dušení šunky postupujeme přesně podle návodu k použití šunkovaru.
Hotovou domácí vepřovou šunku s česnekem dáme před podáváním vždy vychladit.
Čerstvá vydrží v lednici asi dva dny, ale myslím, že ji slupnete dříve.